Att spela hasardspel

Hasardspel är en grupp av spel där man för det mesta använder kort eller tärning för att spela om pengar. Spelen är ofta helt uppbyggda på slumpen vilket innebär att nybörjare har lika stor chans att vinna som någon som är mer bekant med spelet. Alla spel som bygger på tur är hasardspel, men spel som Monopol anses som "oskyldiga". Hasardspel innebär oftast att man spelar om riktiga pengar. Poker, roulette, slots och odds är populära hasardspel. Lotto och en del andra hasardspel bjuder på lite extra spänning eftersom dragningen sker på nationell TV.

Namnets ursprung

Namnet hasardspel kommer från det franska ordet hasard som betyder slump. Visserligen går det att räkna ut hur ofta ett visst nummer kommer upp när du spelar roulette, eller ett visst kort när du spelar poker, men det går inte att lita på beräkningar till hundra procent. Alla har alltså i princip lika stor chans att vinna på spel som är baserade på tur. Hasardspel är omgivna av myter, och en myt är att roulettebordet är inställt så att om samma färg vinner fem gånger i rad så ökar sannolikheten att det blir en annan färg. Men chansen att det blir ett visst utfall är alltid lika eftersom rouletthjulet styrs av slumpen.

Hasardspelens historia

Tärningsspel var antagligen det första hasardspelet som spelades, och tärningar har hittats i både Ur i Mesopotamien från 2 500 före Kristus och i gravar från järnåldern. Magnus Erikssons stadslag från 1387 innehöll regler för olika hasardspel. Tärningsspel i Sverige är ofta förknippade med familjespel såsom Fia med knuff. Kortspel är en annan populär typ av hasardspel och tidigare var det vanligt att man spelade whist eller tjugofemörespoker. Idag har detta spelande ofta ersatts med spel på internet.

Det finns en mängd olika varianter och regler om hur satsningen av pengar ska gå till när du spelar poker. I poker satsar man pengar på att man har bättre kort på handen än sina motspelare. Detta klassiska hasardspel har sina rötter i Kina, och för över tusen år sedan så spelade kejsaren Mu-tsung ett kortspel med sin fru. Detta spel var kanske inte så likt dagens poker, men ett kortspel som spelades i Persien på 1500-talet byggde på satsningsrundor. Kortleken som användes var gjord av lövtunt trä och hade 96 kort.

Populära hasardspel

Ett populärt hasardspel är roulette, där man satsar på ett nummer eller en färg. Roulettehjulet snurrar samtidigt som en kula snurrar i hjulet, och kulan landar sedan i något av facken när hjulet slutar att snurra. Har du lyckats satsa på det vinnande facket så är prispengarna dina.

Spel på odds är mycket spännande och att tippa rätt vinnare i tretton matcher på Stryktipset är mycket populärt i Sverige. Idag kan du spela på en rad andra saker förutom sport, exempelvis så kan du spela på vem som kommer att vinna Melodifestivalen, få Nobelpriset eller att det kommer att vara sol på midsommarafton i Stockholm. Oddsspel innebär att du satsar pengar på att en viss händelse kommer att inträffa. Numren på skraplotter bestäms av en slumpgenerator och denna typ av spel bygger enbart på slumpen. Det finns också ett stort utbud av slotmaskiner där du kan prova din lycka.

Spela hasardspel online

Idag behöver du inte samsas med andra spelare runt ett bord: införandet av videopoker har gjort det möjligt att fullständigt fokusera sig på handen i poker, eftersom du inte behöver studera motståndarna runt bordet. Poker är ett av de mest populär onlinespelen och du kan även spela poker i mobilen.

Många onlinesajter erbjuder möjligheten att spela gratis innan du spelar på riktigt. Detta är ett utmärkt sätt att lära sig spelet innan du satsar pengar. Gratiscasinon lockar inte bara nybörjare utan även mer erfarna spelare använder sig av möjligheten att spela gratis för att testa nya strategier och lära sig mer om spelet. Även om hasardspel ofta helt bygger på slumpen så är det viktigt att man lär sig reglerna för att lyckas kamma hem en vinst.